Городяни здивували своєю винахідливістю (ФОТО)

2840
«ГХ» - про підробіток харків'ян.



В умовах економічної кризи і зменшення реальних зарплат, жителі Першої столиці намагаються заробити на всьому. Починаючи від банальної допомоги по господарству і закінчуючи створенням унікальних речей і сувенірів.

Останнім часом у безлічі людей через надмірну зайнятість або банальну лінь просто не вистачає часу на побутові клопоти. Такий тренд і народив на ринку праці підробіток у вигляді допомоги у прибиранні в квартирі, приготуванніїжі, вигулу домашніх тварин, навіть можна довірити забрати дитину з дитячого садка або школи.

«Ціни на такі послуги цілком прийнятні. Правда, все залежить від складності та обсягу робіт. Наприклад, прибирання квартири або приготування їжі обійдеться від 100-150 гривень, погуляти з пухнастим другом - близько 50 гривень за годину», - розповіла «ГХ» харків'янка Ольга.

При цьому, якщо прибирати в квартирі після ремонту або затоплення, то такі послуги обійдуться в районі 500 гривень, допомогти з перенесенням, перевезенням меблів або будівельного сміття - близько 250 гривень.

Також студенти та учні ПТУ не відмовляються і від підробітку в соціальних мережах. У всесвітній павутині може виявитися маса варіантів - адміністрування груп, оформлення сторінок, модерація коментарів.

«Тут як пощастить з «роботодавцем». У більшості випадків оплачують за місяць, проте можна домовитися і по днях. Наприклад, я працювала на сайті - займалася модерацією коментарів, за це платили 50 гривень за день», - зазначила «ГХ» студентка Вероніка.

За словами дівчат, якщо людина займався танцями, то вонатеж може знайти підробіток. Серед варіантів - можна проводити заняття з танців (до 200 гривень з людини за 8 годинних занять) або піти аніматором в який-небудь клуб (200-300 гривень за вечір).

«Був час, коли підробляв роздачею або розклеюванням листівок. Така робота не пильна і приносить від 15 гривень за годину, а якщо бігати і клеїти оголошення, то близько 250 гривень за 1000 листівок», - каже студент Кирило.

Серед популярних підробітків у Харкові - репетиторство. Як розповідають репетитори, одне заняття може приносити від 120 гривень за годину. Вартість збільшується залежно від складності предмета.

Також останнім часом особливою популярністю стали користуватися речі ручної роботи.

Подібним творінням і себе потішити можна, підійде воно і як унікальний подарунок, а автори і підзаробити можуть.

Все залежить від здібностей.

«Ми з сестрою разом відкрили курси для дітвори. Робимо різні прикраси, листівки, різні вироби, навіть пряники оригінальні. Наприклад, за набір з 5 фігурок 28 гривень», - пояснює «ГХ» рукодільниця Аліна.

За словами дівчини, сувеніри обходяться трохи дорожче - в районі 50 гривень.

Однак, майстрині зазначають, що такі подарунки будуть унікальними і останнім часом стали користуватися великою популярністю.

Серед працівників сфери хендмейд зустрічаються і чоловіки. Вони пропонують різноманітні вироби з дерева або портрети на замовлення.

Фото: ГородХ

Також читайте: