Газові плити підставлять харків'ян

4210
Газовики піднесуть неприємний сюрприз.


З квітня 2016 року в платіжках за спожитий газ може з'явитися нова графа - абонплата. Про це повідомив глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

За його словами, абонентів зобов'яжуть платити за користування «трубою», причому незалежно від кількості спожитого палива.

Згідно з підрахунками компанії, при наявності газової плити щомісячна абонплата складе 17 гривень, а якщо ще встановлений котел - 29 гривень.

При цьому газовики обіцяють прибрати з тарифів складову «на перекачку газу». Сьогодні вона становить 10,4% від «літньої» ціни (7,2 грн./куб.м), або 75 коп. Тобто газ має подешевшати до 2,85 грн./куб.м взимку (зараз 3,6 грн) і до 6,45 грн. влітку.

За словами експертів, абонплата вигідна в першу чергу облгазам.

«Для них це гарантований і стабільний дохід. Це європейська практика, яку вводять і у нас. Що стосується суми, то це невеликі кошти, тому не слід очікувати якихось серйозних наслідків », - зазначив експерт енергетичних програм Сергій Дяченко.

Як повідомив глава енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, абонплата вдарить в першу чергу по тим споживачам, які не мають лічильників спожитого палива.

«Абонплата буде вигідна тим, хто опалює будинки газом. Якщо зараз 200 куб. м коштують 720 грн., то з абонплатою буде 599 грн. Але вдарить по кишені власників газових плит, які не мають лічильників. Сьогодні з одного прописаного в квартирі людини ми платимо 21,6 гривень в місяць без лічильника - це стосується споживання газу на плитах. «Нафтогаз» обіцяє зниження тарифів на 10%, і в підсумку отримаємо 19,44 гривень, але, якщо додати абонплату на газову плиту (17 гривень), то в результаті виходить 36,44 гривень за людину. Тобто практично на 15 гривень більше, ніж до нібито зниження», - повідомив Валентин Землянський.

Також читайте: