Десятки тисяч харків'ян обдеруть як липку

4045
Стати безробітним стане складніше.

Допомогу по безробіттю хочуть зменшити. Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко. За його словами, у профільному Міністерстві підготували законопроект, який істотно уріже витрати на виплату допомоги з безробіття. Тепер на максимальний розмір допомоги зможуть розраховувати лише ті, хто офіційно пропрацював більше 20 років.

«На допомогу у розмірі 70% від заробітку зможуть розраховувати лише ті, хто має страховий стаж понад 20 років (зараз - 10 років). Безробітні, звільнені за згодою сторін, зможуть отримувати гроші від держави впродовж 270 днів (зараз - 360 днів). Право на допомогу по безробіттю матимуть люди, які пропрацювали протягом останнього року вісім місяців (зараз - шість місяців)», - розповів профільний міністр.

Нагадаємо, що наприкінці липня уряд заявив про рішення переформатувати службу зайнятості. Замість Держслужби зайнятості буде створено Національне агентство з зайнятості. За оцінками Федерації роботодавців України, це перейменування обійдеться державному бюджету від 10 до 15 мільйонів гривень. Ці гроші підуть на зміну вивісок, перереєстрацію документів і виготовлення печаток.

За даними Мінсоцполітики, нова структура не буде концентруватися на виплаті допомоги з безробіття, а стане допомагати роботодавцям у підборі персоналу і сприяти в працевлаштуванні.

«Головна особливість - нова структура отримає безроздільні повноваження управляти коштами Фонду загальнообов'язкового державного соцстрахування на випадок безробіття, контролювати їх використання, накладати адміністративні штрафи за несплату страхових внесків», - повідомляють у відомстві.

За даними ГУ статистики в Харківській області, станом на липень поточного року в регіоні зареєстровано 25 467 безробітних. З них отримують допомогу 20255 людина, її розмір в середньому становить 1297,6 гривень. При цьому, за інформацією Харківського обласного центру зайнятості, на одне робоче місце претендує одинадцятій бажаючих працювати.

За перше півріччя номінальна середньомісячна заробітна плата в регіоні склала 3 377 грн., що на 12,6% більше в порівнянні з минулим роком. Як розповіли в обласному управлінні статистики, у порівнянні з відповідним періодом 2014 року зростання заробітної плати спостерігалося майже у всіх видах економічної діяльності, крім мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, де заробітна плата зменшилася на 15%.

«Найнижчий рівень заробітної плати, який не перевищував 72% від середнього по області, спостерігався у Зачепилівському, Сахновщинському, Кегичівському, Дворічанському та Краснокутському районах області», - повідомляють в ГУ статистики в Харківській області.

При цьому індекс реальної заробітної плати за півроку 2015-го в порівнянні з відповідним періодом 2014 склав 76,5%. Іншими словами, реальна зарплата знизилася на 23,5%.

Також читайте: