Чорна смуга накрила харківських аграріїв

2673
«ГХ» з'ясував, як пройшла збиральна кампанія.

Харківщина посіла друге місце за результатами збиральної поточного року.

Так, на 1 грудня були зібрані зернові та зернобобові культури на площі 14,5 млн га, що склало 99% від прогнозу. Всього в країні намолотили 60 млн тонн зерна при при врожайності 41,5 ц / га. При цьому, минулого року врожайність була більше на 1,9 ц / га.

Варто відзначити, що найбільше зерна намолотили хлібороби Полтавській (5 млн тонн), Харківській (4,5 млн тонн) і Дніпропетровській (4 млн тонн) областей.

Як розповіли харківські аграрії, єдиною проблемою в минулій збиральної була пересушену грунту.

«Були проблеми зі переорюванням грунту. Однак, у господарствах є техніка і вони досить добре стежили за врожаєм, оскільки що збиральна в цьому році, як і в минулому - пройшла на високому рівні», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

Причому, за словами фахівців, в поточному році посів озимих став - катастрофічним.

«Нещодавно їздили, інспектували посіви озимих. Підрахувати на який відсоток врожаю розраховувати - практично не можливо. Ясно тільки одне - урожай буде дуже поганим», - зазначив «ГХ» Сергій Авраменко.

Подальше стан посівів особливо тих, які не зійшли, слабких і зріджених вирішальною мірою буде залежати від погодних умов, в першу чергу від кількості опадів і температурного режиму. Нагадаємо, що за підрахунками експертів, українські аграрії зазнали багатомільярдних збитків.

Також читайте: