Ціни на квартири більше не порадують харків'ян

4036
Вартість нерухомості знову змінюється.


Експерти проаналізували, як змінилися ціни на квартири в Харківській області за друге півріччя 2015 року, і з'ясували, що нерухомість продовжує дешевшати. Про це свідчать дані звіту, складеного фахівцями онлайн-сервісу приватних оголошень OLX в Харківській області.

Зокрема, за минулі півроку двокімнатні квартири в Харкові подешевшали на 15%. Якщо ще в липні «двушка» коштувала в середньому 840 807 грн., то вже в грудні ціна знизилася до 714 682 грн. Незначно подешевшали і трикімнатні квартири. У липні «троячку» можна було купити за 937 037 грн., а вже в грудні - за 919 021 грн. А ось однокімнатні квартири подорожчали на 10%. Влітку середня ціна «одинички» становила 455 320 грн., а в кінці року ціна підскочила до 506 656 грн.

Традиційно лідирує за цінами VIP-нерухомість. Наприклад, п'ятикімнатна квартира з сучасним ремонтом і панорамним видом на історичний центр оцінюється в 650 000 доларів (близько 18 млн грн.).

Експерти пов`язують здешевлення нерухомості з нестабільним курсом долара. Сьогодні в харківських обмінниках курс складає близько 27 грн./долар, у той час як влітку американську валюту можна було купити на 3 гривні дешевше.

Тим часом експерти впевнені, що ціни квартири більше не будуть дешевшати.

«Поточний рік стане переломним для ринку нерухомості, однак очікувати подальшого зниження цін не варто», - заявив експерт з нерухомості Віктор Несін.

За його словами, це стосується як первинного, так і вторинного ринку житла.

Також фахівці нагадують, що в Україні набула чинності нова редакція закону «Про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», у зв'язку з чим почали діяти нові правила реєстрації прав на нерухомість.

Відповідно до закону, відтепер єдиним документом, що підтверджує право власності на квартиру, є виписка з Єдиного держреєстру речових прав на нерухомість.

При цьому вносити зміни до реєстру можуть тепер не тільки нотаріуси, а й департамент держреєстрації Мін'юсту (колишня Держреєстраційної служба), органи влади, аж до сільради. А за те, щоб внести зміни до реєстру даних, доведеться розщедритися.

За словами юристів, власника тепер стало простіше узаконити своє право на будинок, квартиру та іншу нерухому власність - наприклад, підприємство або офісний будинок.

«Якщо раніше договору купівлі-продажу, міни, дарування, вступу в спадщину реєстрував тільки нотаріус, то зараз це можна зробити, наприклад, в центрі надання адмінпослуг, а з часом - навіть у сільраді, якщо його посадові особи отримають доступ до реєстру», - повідомив юрист Володимир Столітній.

Якщо дані про нерухомість до реєстру буде вносити нотаріус, це обійдеться в 300-500 гривень, тоді як в центрі адмінпослуг доведеться заплатити лише 34 гривні.

У Мін'юсті зазначають, що нерухомість, яка внесена до реєстру, гарантовано захищена від аферистів, тоді як житло, зареєстроване в паперовому реєстрі, може бути перепродано потай від власника.

Також читайте: