Ціна цукру залежить від панікерів

2902
Аграрії розповіли, коли злетить ціна на солодкий пісок.

У Міністерстві аграрної політики похвалилися: на продажі цукру цього року країна заробила мільйони.

«Уявіть тільки, експорт солодкого продукту в порівнянні з минулим роком зріс в 100 разів - з +361000 доларів до 37,7 мільйона доларів», - написав на своїй сторінці в соцмережі міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

За попередніми підрахунками, цього року в Україні буде вироблено близько 1,3 млн тонн цукру. А оскільки потреба країни становить близько 1,7 мільйона тонн, при обліку наявних запасів в 0,5 мільйона тонн, потреби в солодкому продукті будуть повністю перекриті.

«Що стосується Харківщини, плануємо зібрати приблизно 560 000 тонн буряків, плюс ще 100-120 тисяч тонн будуть докуповувати в сусідньому регіоні. Отже, всього буде вироблено цукру близько 90000 тонн. А враховуючи те, що на складах залишилося 25000 тонн цукру, а на регіон необхідно 104000 тонн, то регіон від дефіциту цукрового піску не постраждає », - розповів« ГХ »голова асоціації« Харьковцукор »Юрій Ільченко.

Тим не менш, експерти аграрного ринку прогнозують неминуче подорожчання цукру. За різними оцінками солодкий пісок може піднятися в ціні на 8-11 гривень.

«Незважаючи на те, що ніяких передумов для подорожчання начебто немає, до весни ціна на цей продукт традиційно підніметься. Це відбувається тому, що стає зрозуміло, які реальні залишки. Крім усього, важливо, щоб люди не почали в паніці запасатися цукром, бо за таких умов виробники точно піднімуть вартість », - пояснив« ГХ »заступник директора департаменту аграропромишленного розвитку Харківської облдержадміністрації Володимир Грицаєнко.

Нагадаємо, вартість цукру істотно зросла з весни 2015 року. Зараз його ціна в роздрібній мережі Харкова коливається в межах 13-15 гривень. Якщо ціну таки піднімуть, кілограм цукру коштуватиме близько 25 гривень.

Також читайте: