Борщ для харків'ян стане делікатесом

2099
У регіоні різко зросла вартість овочів.


Вартість плодоовочевого кошика в Україні за останній місяць збільшилася в півтора рази - на 62%. При цьому експерти вважають, що таке різке подорожчання нехарактерно для жовтня, адже зазвичай в цей період овочі та фрукти повинні, навпаки, дешевшати.

«Настільки різке зростання цін на плодоовочеву продукцію в жовтні є унікальним явищем, оскільки, як правило, в цей період ціни на овочі та фрукти знижуються під впливом подальшого збору продукції нового врожаю - за винятком, мабуть, тепличних овочів», - говорить керівник проекту « АПК-Інформ: овочі та фрукти »Тетяна Гетьман.

Як відзначають фахівці, найбільше зростання цін відзначається на всі складові «борщового набору», прибирання яких зараз у розпалі.

Так, зросли ціни на цибулю, моркву, капусту і картоплю. Лідером же зростання цін стала буряк, що подорожчала за тиждень на 28,6%.

На думку експертів, зростання цін на плодоовочеву продукцію в жовтні є наслідком того, що фермери стримують продажу, сподіваючись продати весь урожай в два-три рази дорожче вже в другій половині сезону.

Тому вартість овочів підвищується, і подальше зростання цін неминучий. Як відзначають аграрії, до кінця року цінники можуть ще переглянути мінімум на 20%.

Фахівці Інституту аграрної економіки запевняють, що до кінця року найбільше подорожчають овочі, яйця і м'ясо.

«До кінця року м'ясо куряче може подорожчати на 10%, якщо говорити про яловичину - це 15-20%, і на 25-30% можливе подорожчання свинини», - говорить заступник директора наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.

Серед основних причин подорожчання експерти називають сезонний фактор.

Наприклад, ближче до зими кури менше несуться, тому і яйця дорожче. А до ціни овочів додаються витрати на користування сховищами. Ще продавці піднімають ціни, побоюючись інфляції.

«Бізнес прогнозує девальвацію до 26 грн. за долар і інфляційні процеси десь до 25% за 12 місяців, ці очікування вони і закладають у ціни», - зазначив експерт з економічних питань Ярослав Жалило.

Також читайте: