Пиво подорожчає і частково зникне з продажу

2895
З 1 липня на продаж хмільного напою знадобиться «алкогольна» ліцензія.

Депутати прирівняли пиво до алкогольних напоїв. Про це йдеться в законі про внесення змін до Податкового кодексу (№71-VІІІ від 28 грудня 2014 року). Так, алкогольними напоями вважатимуть випивку зі вмістом етилового спирту понад 0,5% (а не 1,2%, як це є зараз).

Відповідно, на продаж пива знадобиться спеціальна ліцензія, - кажуть податківці.

«Підприємцям, які продають пиво в роздріб, необхідно з 1 липня 2015 отримати ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями з обов'язковим обладнанням місця торгівлі касовими апаратами», - розповіли в ГУ Фіскальної служби України в Харківській області.

Експерти кажуть: вартість річної «алкогольної» ліцензії становить 8000 гривень. Приблизно в таку ж суму обійдеться касовий апарат.

На думку підприємців, ці зміни спровокують новий виток корупції і подорожчання хмільного напою. А в деяких місцях воно взагалі зникне з продажу.

«Ціну відразу піднімуть всі, незалежно від того, купували вони ліцензію чи ні. Дрібні торговці навряд чи взагалі розщедряться на документ, тому найчесніші відмовляться від пива, а інші будуть торгувати ним з-під поли, приплачуючи хабара контролюючим органам», - припускає власник кіоску Олексій.

Пересічних харків'ян подорожчання пива не лякає.

«Це, звичайно, погано. Але не думаю, що ціни на пиво в магазинах зростуть до небес, а от випити в кафе стане накладно », - каже Олена.

«Це прекрасно! Народ, звичайно, пити не кине, але на дитячих майданчиках менше стануть засідати пивні алкоголіки з пляшками. Зараз неможливо вийти з онуком погуляти - тільки починає спадати спека, - лави усіяні питущою молоддю », - радіє Маргарита Миколаївна.

Також читайте: