Україна може залишитись без сільського господарства

3275
Кабмін має намір зняти з аграріїв спецрежим ПДВ.

 

Проектуючи бюджет на 2016 рік, Кабмін запропонував зняти з аграріїв пільги і перевести їх на загальну систему оподаткування.

Експерти аграрного сектора вважають, що це нововведення призведе до повного занепаду сільськогосподарської сфери в країні.

«Сьогодні підприємства, які вирощують щось на орендованих полях і виробляють власну продукцію, при її реалізації мають право нараховувати ПДВ до 20%. Ці гроші потім йдуть не в бюджет, а повертаються на спецрахунки тих же підприємств і використовувати їх можна для розвитку свого бізнесу - закуповувати ПММ, гербіциди, оновлювати технічний парк», - пояснив «ГХ» харківський аграрій Сергій Глобенко.

За його словами, в нашому регіоні на пільговій системі оподаткування працює 98% сільгосппідприємств. Якщо їх переведуть на загальний режим, підприємства потерплять крах.

Гендиректор «Українського клубу аграрного бізнесу» Тарас Висоцький запевнив: якщо ПДВ знімуть, - українцям доведеться забути не тільки про вітчизняну гречку, житній хліб і вівсянку. Під загрозу потраплять всі галузі аграрного сектора - тваринництво, садівництво, рибництво, ягідництво.

«Всі вони розвиваються виключно завдяки акумуляції ПДВ, який дає 12-15% рентабельності. За умови скасування пільгового спецрежиму оподаткування 70% молочної худоби країни відразу піде під ніж. Тоді ми будемо повністю залежати від експорту, наприклад, молочної продукції, який в будь-який момент може бути закритий», - підкреслив Висоцький.

Експерти переконані: в уряду немає іншого виходу, як прислухатися до аграріїв і не скасовувати пільгове оподаткування, інакше сільгоспвиробники вийдуть на вулицю з протестами.

«Ми тримаємо ситуацію під контролем, а оскільки аграрне лобі в парламенті достатньо сильне, сподіваюся, що спецрежим для сільгосппідприємств не скасують», - резюмував харків'янин Сергій Глобенко.

Також читайте: