Досвідчені та не молоді: практичні поради як знайти роботу (інфографіка)

3544
«ГХ» з'ясував, як зрілим фахівцям не опинитися за бортом трудового життя.

Фахівцям у віці за сорок набагато складніше знайти роботу. Адже більшості потрібні співробітники до тридцяти п'яти, зі знаннями англійської мови, досвідом роботи від десяти років і не вимагають високих зарплат.

«Роботодавці також нарікають на взаємодію з молодим колективом і юним керівником, плюс готовність до відряджень, новим віянням і гаджетам, інновацій та бізнес-процесам. Мовляв, не молоді фахівці часто відчувають себе за бортом активного трудового життя», - розповіла «ГХ» менеджер одного з рекрутингових агентств Анна.

Фахівці стверджують, що життя з роками тільки набирає обертів і тримаються за старі знання та вміння не можна. Радять, потрібно змінюватися і набувати той досвід, який потрібен нинішнього часу.

Крім цього, не потрібно скромничати, кажуть фахівці. Тобто, це не означає хвалитися, це означає - ділитися своїми напрацюваннями та досягненнями.

«Вказувати не двадцять років роботи на одному робочому місці, а вміння освоїти нові технології. Вирішувати стандартні завдання нестандартними методами. Застосовувати нові підходи замість шаблонів рішень. Роботодавцям подобаються люди, що підвищують ефективність бізнесу нестандартними шляхами», - пояснює «ГХ» психолог Ірина.

Експерт стверджує, що для багатьох дорослих людей відчувати себе невідповідним часу викликає не тільки дискомфорт, але і відторгнення. Простіше визнати світ «чужим і ворожим», ніж прикладати зусилля до того, щоб зрозуміти, що в самому тобі не так і що потрібно змінити.

«Дуже важливо зрозуміти, що саме змушує відчувати себе застарілим і недосконалим. Тоді буде простіше вирішити, як перешкоди потрібно подолати, щоб знову стати затребуваним - вивчити іноземну мову або нову програму, навчитися уживатися з молоддю, що не бурчати і не давати поради, спробувати здати на права або зважитися на закордонне відрядження», - зазначає фахівець.

Як розповідає харків'янка Маргарита Іванівна, спробувати щось нове її умовив її син. Тепер вона в якості програміста працює вдома всього кілька годин.

«Так вийшло, що за станом здоров'я довелося кинути роботу. А як розумієте, брати фахівця, та й не просто вже не зовсім молодого так ще й хвору - роботодавці відмовляються. На вмовляння сина довго не погоджувалася. Казала, що в мене ніколи не вийде», - ділиться з «ГХ» жінка.

Фахівці ж кажуть, що пробувати нове - означає не тільки розширювати горизонти сприйняття, ставати профі в суміжній або, навпаки, діаметрально протилежною професійній області. Це ще й шанс довести самому собі, що ти ще щось можеш.

Крім цього, фахівці радять шукати себе в різних сферах. Пояснюючи це тим, що роботодавець більше цінує фахівців, які намагалися щось зробити, а не сиділи роками вдома в очікуванні «щасливого вакансії», яка дасть проявити себе.

Найбільш «багатими» на фахівців у віці «за 45 років», пишуть аналітики порталу rabota.ua, стали виробничі професії - 15%. На другому місці - адміністративний персонал - більшість зрілих фахівців за професією водії. Третє місце з 7% ділять робочі спеціальності і бухгалтера.

Варто відзначити, що люди у віці не рвуться на керівні посади, трохи більше третини здобувачів мають досвід або готові спробувати себе в керівниках.

Так що для роботодавців зрілі кандидати - відмінний шанс закрити вакансію відбувся профі, готовим якісно і стабільно виконувати свою роботу.

Також читайте: