Економія на всьому. Харків'яни переходять на народні засоби

8755
«Бабусині рецепти» знову входять в моду.

Харків'яни стали рідше заглядати в аптеку. Згідно з дослідженням, за перше півріччя поточного року продажі медикаментів в Україні впали на 17%. За словами фахівців, така тенденція полягає в різкому подорожчанні лікарських препаратів. В середньому, за останній рік ліки виросли в ціні на 60-70%

При цьому у більшості харків'ян, кажуть фармацевти, вистачає грошей лише на ліки першої необхідності.

«Якщо раніше люди приходили і купували ліки мало не кульками, то зараз купують медикаменти першої необхідності. За профілактичними засобами та препаратами для комплексного лікування приходять вкрай рідко», - розповідає фармацевт Наталія.

Включаючись в акцію «економимо, де тільки можна», харків'яни, в основному, відмовляються від імпортних ліків і переходять на вітчизняні. Зокрема, виключають зі списку необхідного різні харчові добавки та вітаміни. А зі зростанням цін на ліки, починають відмовлятися і від жарознижуючих.

«У чоловіка була температура, зайшла в аптеку купити від температури що-небудь. Виявилося, що звичне пакетоване жарознижувальне подорожчало майже в три рази. Вирішила обійтися народною медициною. Ганчірочка з оцтом і водою досить швидко "врятувала" ситуацію», - розповідає «ГХ» харків'янка Олександра.

Провівши опитування серед населення, майже у всіх домашні аптечки містять виключно мінімальний запас копійчаних ліків на випадок головного болю, кашлю, температури, порізів, ударів і садна. Всі інші препарати, якщо і з'являються тільки в випадок гострої необхідності.

«Дорогого не купую - не можу дозволити. Люди кажуть, що народні засоби набагато крутіше. Вірю! Але у самої руки не доходять, оскільки це кропіткий, тривалий процес. А майже завжди потрібен швидкий ефект і без відриву від виробництва так сказати», - ділиться Олена.

Як показала практика, чоловіки вдаються до двох крайнощів - або запасаються цілим мішком ліків, навіть від самих останніх хвороб, або взагалі відмовляються від ліків, сподіваючись лише на сили власного організму.

«Не вживаю ліки і тим більше не користуюся народними засобами. Вважаю, що організм сам повинен боротися. По-перше, ліки вбивають імунітет, а по-друге - організм звикає, що є "якісь" ліки і перестає боротися на 100%. Раніше ж не було такої кількості ліків, і люди не хворіли», - пояснює «ГХ» Денис.

Любителі активного відпочинку і спортсмени розповідають, що при наривах і саднах добре прикладати лист алое. Він досить швидко загоює рани.

«Якщо вдома алое немає, то його можна вдома замінити цибулею. На ранку покласти цибулю, ошпарену окропом, і забинтувати або пластир приклеїти - витягує гній і загоює краще Левомеколя», - розповідає Анастасія.

Головні знавці «бабусиних» рецептів - матусі. Наприклад, при застуді - можна прогріти звичайну кухонну сіль, покласти її в шкарпетку або шматок тканини і покласти на грудну клітку. За словами Юлії, це зігріє грудну клітку і полегшить симптоми. Існує маса різних рецептів, як для профілактики, так для боротьби з ГРЗ.

«Заварити чай на молоці, процідити. Потім додати тертий імбир, мед і лимон. Все - рятівний засіб готово», - пропонує дівчина.

Також читайте: