Дефолт в Україні готові оголосити найближчим часом

2694
Глава Мінфіну підтвердила, що Україна може оголосити дефолт вже через місяць.


Міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що Київ може не виплатити купон на 120 мільйонів доларів за єврооблігаціями до 24 липня.

Іноземні кредитори, незважаючи на численні прохання Києва, поки відмовляється від реструктуризації боргу. Вони готові лише до продовження термінів виплат та зменшення відсотків, але не до прямого списання боргів.

Министр Яресько спорит со статистикой

Україна ж наполягає на списанні номінальної частини боргу, на розстроченні та зниженні купонних виплат, а в якості поступки готова запропонувати механізм для зменшення суми списання, якщо економіка країни почне відновлюватися швидше плану.

Якщо компромісу вдасться досягти, це полегшить виплату зовнішнього держборгу. Якщо ж ні, то в липні, за словами Наталії Яресько, можливий дефолт.

При цьому глава Мінфіну запевняє, що українці не відчують на собі наслідків дефолту.

«Закон про припинення платежів надасть тільки одне вплив - валюта буде залишатися в країні, і тиск на платіжний баланс знизиться. Для народу це не негатив, це не вплине на його життя», - зазначила Наталія Яресько.

Міністр також додала, що «єдині, хто відчує негативний ефект дефолту - це комерційні підприємства, які зараз можуть працювати нормально і мають можливість виходити на зовнішні ринки запозичень».

Понять и простить, или Долги отдают только трусы

А от фінансові експерти дають зовсім інший прогноз. Так, висловлюються побоювання, що в разі дефолту Україна не зможе домовитися з кредиторами і залишиться без чергового траншу від МВФ. «І якщо це станеться, більшість підприємств на території нашої країни припинять роботу через відсутність інвестицій і неможливості взяти кредит. Що стосується девальвації національної валюти - то вона досягне 50%, внаслідок чого продукти підскочать у ціні, а доходи населення ще більше зменшаться», - говорить фінансовий експерт Олександр Савченко.

Фото: periodicotribuna.com.ar

Також читайте: