Воєнний стан та мобілізація. Президент запропонував нові терміни

6518

Воєнний стан і мобілізацію в Україні планують подовжити ще на 90 днів. Тобто, до 19 лютого наступного року. Відповідний законопроект Президента України Володимир Зеленського 8 листопада направив на розгляд парламенту.

Відповідно до документу, Рада має затвердити текст указів від 7 листопада 2022 року та продовжити терміни мобілізації та воєнного стану.

У пояснювальній записці зазначається, що терміни відраховуються з 21 листопада 2022 року.

Нагадаємо, що воєнний стан  - це особливий правовий режим, який запроваджується у країні чи окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державної незалежності, її територіальної цілісності. Військовий стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для запобігання загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина та прав та законних інтересів юридичних осіб із зазначенням термін дії цих обмежень. У разі, якщо все ж таки доведеться запровадити якісь обмеження, відповідно до законодавства вони можуть стосуватися - тут:

15 серпня 2022 року Верховна Рада затвердила рішення про подовження воєнного стану в Україні з 23 серпня на на 90 діб. Загальна мобілізація також продовжена на такий же термін.

 

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

 

Читайте також: