У Німеччині російське консульство отримало адресу на вулиці імені загиблого українця з Харкова (фото)

4027

У німецькому місті Лейпцигу вулицю Турмгутштрассе, де розташоване диппредставництво РФ, перейменували у Борис-Романченко-штрассе. Її назвали на честь харків'янина Бориса Романченка, 96-річного в'язня чотирьох нацистських концтаборів, який загинув після російського обстрілу Північної Салтівки у березні 2022 року.

Як повідомляє німецьке видання MDR.de, за таке рішення проголосували 33 представники муніципальної ради німецького Лейпцига, в тому числі мер Буркхард Юнг. 

"Крім санкцій, постачання зброї та демонстрацій проти війни Росії в Україні є ще одна форма протесту: перейменування вулиць. Тому Генеральне консульство Росії у Лейпцигу тепер отримує нову назву вулиці. Міська рада вирішила перейменувати її на вулицю Бориса Романченка. Українець, який пережив Голокост (96 років), був убитий у березні у своєму рідному місті Харкові",- йдеться у публікації.

Генконсульство РФ Лейпцигу на Борис-Романченко-штрассе 

80 років тому 16-тирічний Борис Романченко був депортований до німецького Дортмунда на примусові роботи. Він пережив пережив чотири нацистські концентраційні табори - Бухенвальд, Пенемюнде, Дора та Берген-Бельзен. Пізніше інженер працював над розкриттям нацистських злочинів та обіймав посаду віце-президента Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора.

Борис Тимофійович Романченко.

Колишній нацистський концтабір Бухенвальд під Веймаром, 17 квітня 2011 р.

Навесні Бундестаг вшанував пам'ять Бориса Романченка хвилиною мовчання.

Фото: Видання MDR.de

Нагадаємо, у березні 2022 року у Харкові під час обстрілу Північної Салтівки російськими військами снаряд потрапив у квартиру колишнього в'язня нацистських концтаборів – 96-річного Бориса Романченка. «Згоріло все. Лишилися тільки кістки на панцирній сітці ліжка, як він лежав. У тій квартирі на Салтівці він прожив понад 30 років, останнім часом мешкав сам. Я пропонувала йому поїхати, але він відмовлявся», - розповіла внучка загиблого Юлія.

 

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик