Питання зміни назви театру Пушкіна перенесли. В облраді пояснили причину

9086

Харківський академічний російський драматичний театр імені Пушкіна залишився зі старою назвою. Питання перейменування театру виключили із порядку денного сесії Харківської облради  після звернення громадської організації.

Деталі скандального перейменування стали відомі після оприлюднення відеозапису онлайн-засідання сесії Харківської облради 3 грудня 2022 року.

Як заявила голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко, безпосередньо перед сесією до облради звернулася громадська організація "Кругозір. Мотивація". У ньому громадські діячі, посилаючись на українське законодавство, просили провести громадські слухання з питання, яке перетворилося на "суцільну проблему".

"З метою остаточного вирішення цього питання просимо проєкт рішення щодо перейменування театру на розгляд найближчого пленарного засідання сесії обласної ради не виносити, а розглянути його лише після проведення громадського обговорення та винести на наступну сесію", – йдеться у зверненні ГО.

За словами Єгорової-Луценко, опрацювавши звернення громадської організації, начальник управління правового забезпечення обласної ради надав доповідну записку голові Харківської обласної ради з проханням виключити з порядку денного пленарного засідання узгоджений профільною комісією проєкт рішення про перейменування театру.

"Якщо коротко: це звернення громадської організації має право бути, але є певна колізія в законі з приводу проведення громадських слухань у разі відмови або зміни імені фізичної особи у назві. Щоб уникнути судових спорів та резонансних заяв, юридичне управління пропонує це питання доопрацювати, вирішити, чи проводитимуться громадські слухання у зв’язку зі зверненням громадської організації, чи вони не є необхідними. Після цього, коли ми вже будемо мати кінцевий результат з цього питання, на наступній сесії, яка відбудеться приблизно за два тижні, дане питання вже буде внесено до порядку денного", - пояснила голова облради.

Отже театр у Харкові залишиться зі старою назвою як мінімум до наступного пленарного засідання сесії облради.

Наразі профільна депутатська комісія планує розглянути звернення ГО  "Кругозір. Мотивація" і запросити на засідання комісії і представників громадської організації, і театру.

Нагадаємо, у Харкові 9 листопада 2022 року, демонтували бронзовий бюст російського письменника Олександра Пушкіна, який майже 120 років стояв у центрі міста на площі Поезії.

Читайте також: