Харків повернув собі статус міста-мільйонника. Чому харків'яни їдуть додому

7933

У вересні харків'яни масово поверталися до свого рідного міста. Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив під час зустрічі з керівником Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії (ЄСНО) в Україні з гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудією Амарал.

Він повідомив, що зараз у місті нараховується близько 1 мільйона 100 тисяч мешканців.

За словами глави області, активне повернення харків'ян додому пов'язане з контрнаступом ЗСУ та звільненням практично усієї території Харківщини.

За інформацією Синєгубова, навіть у звільнених населених пунктах залишається багато людей, які не планують евакуюватися, не зважаючи на зруйновану інфраструктуру та відсутність комунікацій в їх населених пунктах.

В той же час він зазначив, що в області створено хаб, завдяки якому здійснюється координація допомоги по регіону. Також низка українських та міжнародних організацій допомагають «закривати різні потреби».

«Зокрема, наразі дуже важливе гуманітарне розмінування, адже першочергово обстежуються об’єкти критичної інфраструктури, щоб забезпечити людей світлом, водою та теплом до зими», - підкреслив голова Харківської ОВА.

Нагадаємо, перше масове повернення додому жителів Харкова було у травні 2022 року, незважаючи на постійну загрозу обстрілів обласного центру. Тоді щодня до міста тільки потягами приїздили близько 2 000 осіб.

Галина Половик

Читайте також: