У Харкові бронзового Пушкіна сховали до мирних часів: як вирішуватимуть подальшу долю (фото)

5817

У Харкові 9 листопада, демонтували погруддя Олександра Пушкіна. Бронзовий бюст російського письменника, який майже 120 років стояв у центрі міста на площі Поезії, відправлять на "відповідальне зберігання". Про це повідомили у пресслужбі міськради.

"Його подальша доля - чи зберігатиметься у музеї, чи знайдеться йому інше місце в культурному та історичному просторі Харкова - вирішуватимуть харків'яни після перемоги України. Ця пам'ятка, можливо, й інші, має бути збережена, а їх подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час, вирішуватимуть саме харків'яни", - пояснили в мерії.

У міськраді кажуть, що розуміють почуття харків'ян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми та поділяють прагнення переосмислити культурне та історичне середовище міста.

"Як один із варіантів такого переосмислення - погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченої українському національно-визвольному руху, адже понад сто років тому, ще перед революцією 1917 року, його збиралися знести активісти цього руху. Але як це питання буде вирішено - вирішуватимуть саме харків'яни після перемоги України", - йдеться у повідомленні.

Трохи раніше директор департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко дав коментар з приводу дій харківських комунальників, які вранці обклали мішками з піском пам'ятник Пушкіну. За його словами, це зроблено відповідно до рекомендацій Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

"Стосовно долі пам‘ятника Пушкіна було звернення до ВЦА Харківської області і там відповіли, що, оскільки він має статус національного значення, питання його перенесення повинен вирішувати Кабінет міністрів України. 1.11.2022 року були оприлюднені рекомендації Інституту національної пам'яті, у яких йдеться, що "За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, варто закрити ці об'єкти тимчасовими конструкціями до подальшого розвитку. Отже, те, що відбувається наразі з погруддям Пушкіна, повністю відповідає українському законодавству та рекомендаціям Інституту національної пам'яті", - написав Сидоренко на своїй сторінці у фейсбуці.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

Читайте також: