На Харківщині значно збільшилася захворюваність небезпечною кишковою інфекцією

2690
У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,5 рази.

За три місяці поточного року без урахування грипу та ГРВІ на різні вірусні інфекції перехворіли 735 харків'ян і мешканців області. У регіональному лабораторному центрі кажуть, що це на 4,2% менше ніж за аналогічний період минулого року.

Здебільшого земляки страждали на гострі кишкові інфекції, їх питома вага становить понад 41,2%.

У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,5 рази, шигельозом у 6,5 рази, туберкульозом у 2,2 рази, хворобою Лайма на 5 вип., інфекційним мононуклеозом у 3,2 рази, педикульозом на 53,3%. Більше мешканці Харкова та області хворіють гострими вірусними гепатитами: В – на 35,7%, С – на 4 вип., хронічними вірусними гепатитами: В – на 41,2%, С – на 22,9%.

Знизився рівень захворюваності гастроентероколітами з встановленим збудником на 4,2%,  гастроентероколітами з невстановленим збудником на 54,5%, лямбліозом – у 6,7 рази, кашлюком на 2 вип.

Довідка GX. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • • яйця і вироби з них;
  • • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • • риба і морепродукти;
  • • молоко і молокопродукти;
  • • овочі та фрукти.