Яким буде бюджет Харкова у 2024 році: ухвалено рішення

1955
Виконавчий комітет Харківської міської ради сьогодні, 21 листопада, схвалив проєкт бюджету Харківської міської територіальної громади на 2024 рік.

За інформацією заступника міського голови — директора Департаменту бюджету та фінансів Тетяни Таукешової, загальний обсяг доходів бюджету становитиме 17 млрд грн. Основним джерелом доходів, як і в попередні два роки, буде податок на доходи фізичних осіб. У структурі доходів бюджету наступного року він становитиме 55,1%, або 7,2 млрд грн. Крім того, місцеві податки та збори складуть 4,7 млрд грн.

«Плату за землю плануємо отримати у розмірі 1 млрд грн. З податку на житлову та нежитлову нерухомість надійде 200 млн грн, а плата за оренду комунального майна складе 61 млн грн. Доходи спеціального фонду бюджету розраховані в розмірі 171 млн грн», - цитує слова заступника міського голови пресслужба міської ради.

За Таукешової, вперше передбачена дотація з держбюджету на виконання повноважень органами місцевого самоврядування в розмірі 617,4 млн грн. У проєкті також закладене збільшення коштів на освіту з 1,6 млрд до 2,33 млрд грн.

«Прогнозний обсяг видатків бюджету Харківської міської територіальної громади на 2024 рік розрахований в обсязі 17 млрд грн. Отже, обсяг доходів та витрат - збалансований», - наголосила Тетяна Таукешева.

Найбільша питома вага у структурі видатків становитиме оплата праці - 48,4%, або 8,2 млрд грн. На відновлення зруйнованих об'єктів критичної інфраструктури передбачено 1,2 млрд грн.

Як і в попередні роки, збережене фінансування витрат на забезпечення безкоштовного проїзду в метро, трамваях, тролейбусах і автобусах. На це передбачено майже 1,2 млрд грн.

Крім того, в бюджеті закладене надання допомоги малозабезпеченим громадянам та дітям захисників України, які загинули під час воєнних дій (за двома програмами - 39,5 млн грн).

Читайте також: