Як отримати компенсацію за самостійний ремонт пошкодженого житла

2876
Українці, які самотужки відремонтували своє пошкоджене внаслідок війни житло, зможуть отримати компенсацію від держави. Виплати почнуться вже з 1 січня 2024 року в межах програми єВідновлення.

Урядовці обіцяють, що не потрібно буде подавати жодних чеків чи фото для підтвердження зробленого ремонту. Як усе працюватиме, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Зробили ремонт — щоб можна було жити

Українці не звикли чекати допомоги від держави та самі намагаються полагодити зруйноване внаслідок російського вторгнення житло. Часто прагнуть встигнути зробити це до холодів. Адже якщо споруду вчасно не врятувати, їй може знадобитися серйозніший ремонт. Або й узагалі — відновити пошкоджене помешкання уже не вдасться. Раніше отримати від держави кошти за уже зроблений ремонт — було неможливо. Але 5 жовтня цього року Верховна Рада проголосувала за виплату компенсацій українцям, які самостійно відремонтували понищені війною домівки.

Як пояснила народна депутатка Олена Шуляк, гроші виплачуватимуть у рамках програми єВідновлення. А запуск цього етапу програми планували вже віддавна. “Було багато відповідних запитів від громадян, які зробили ремонт житла самотужки — щоб в ньому можна було хоч якось жити, або щоб воно не зруйнувалося ще більше. Вони так само претендують і мають право на компенсацію, як і ті українці, що дочекалися державної компенсації”, — зазначила Шуляк.

Як усе працюватиме

Виплати за новою формою компенсацій почнуться з 1 січня 2024 року.  Їхній механізм буде таким самим, як і за іншими категоріями єВідновлення: заяву потрібно буде подати через “Дію”, потім її розгляне комісія та визначить розмір виплати. При визначенні розміру компенсації комісії орієнтуватимуться на акт первинного огляду житла, який проводиться після пошкодження помешкання та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

“Жодних чеків, розписок, фото- відеофіксацій чи інших доказів не потрібно для отримання компенсацій за зроблений ремонт. За бажанням вони можуть бути додатково надані комісії, але не є обовʼязковими або визначальними у прийнятті рішення про компенсацію”, — прокоментував новацію віцепрем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Також, за словами Кубракова, від початку дії програми єВідновлення у травні цього року, держава вже виплатила компенсацій на майже 1,5 мільярди гривень. А лише за перший тиждень дії програми надійшло понад 10 тисяч заяв від людей, чиє житло зазнало ушкоджень.

Збитки для житла сягають майже 56 мільярдів доларів

Кількість зруйнованого житла в Україні продовжує зростати. За даними Київської школи економіки, на вересень цього року зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій 167 тисяч об’єктів житлового фонду, з них майже 148 тисяч — приватні будинки; 19 тисяч — багатоквартирні будівлі, ще 350 — гуртожитки. З-поміж регіонів, які найбільше постраждали від руйнування житлового фонду: Донецька, Київська, Луганська, Харківська, Миколаївська, Чернігівська, Херсонська та Запорізька області. Загалом втрати житлового фонду від повномасштабного вторгнення сягають  — 55,9 мільярдів доларів.

Крім того, на початок осені 2023 року сума прямих задокументованих збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення, зросла до 151,2 мільярда доларів. У порівнянні з червнем цього року збитків побільшало на понад 700 мільйонів доларів.

Сергій Бражник

Читайте також: