Вивчитися на сапера, отримати мікрогрант на власний бізнес. Тенденції і можливості на харківському ринку праці (фото)

2258
У Харкові на станції метрополітену «Майдан Конституції» відбувся ярмарок вакансій — перший від початку повномасштабного російського вторгнення. Його провели під гаслом «Незламний. Робота є!».

Роботу пропонували 20 різних компаній і підприємств, хоча заявок від роботодавців на участь у ярмарку було значно більше. Площі фоє станції не змогли усіх вмістити, — пояснив директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

Директор Харківського обласного центру зайнятості О. Котуков

За його інформацією, наразі у Харківській області 2 000 вакантних місць на 6 700 офіційних безробітних. Тобто на одне вакантне місце претендують сім осіб, що стоять на обліку в центрі зайнятості. Але кількість нових робочих місць поступово зростає.

«Тенденції наступні: якщо три місяці тому у нас було 1,5 тисячі вакансій, то сьогодні 2 тисячі. Щомісяця кількість вакансій зростає. Тобто у нас відкриваються нові підприємства, створюються нові робочі місця, відкривається бізнес», - відзначив Олександр Котуков.

Зокрема, за його інформацією, на Харківщині за останні декілька місяців з’явилося 300 нових робочих місць тільки за програмою мікрогрантів на відкриття власного бізнесу. Увалено 150 рішень. За умовами цієї програми, отримувачі грантів мають створити щонайменше 2 робочі місця.

Наразі є потреба у фахівцях з інформаційної безпеки та інформаційних технологій, кібербезпеки, у психологах, фармацевтах, медиках. Робітничі професії та спеціальності - також серед тих, що користуються попитом. Потрібні слюсарі, фрезерувальники, токарі, оператори станків, верстатів. У економістів і гуманітаріїв шансів знайти роботу менше.

«Зараз велика потреба у «чоловічих» спеціальностях і професіях. Їх брак спостерігається через те, що багато підприємств у Харкові працює, при цьому чимало хлопців пішли захищати країну. Але ж на робітничі професії треба навчатися — вони потребують спеціалізованих умінь і навичок. Це одна ситуація. Друга – у нас тривалий час робітничі спеціальності не мали попиту на ринку праці. Багато училищ закрилися, і у  нас не готували таких спеціалістів. Тому зараз необхідно за короткий час підготувати операторів верстатів з програмним керуванням, токарів, слюсарів високого розряду. Для цього ми запускаємо наш Центр профтехосвіти, налагоджуємо співпрацю з тими роботодавцями, які можуть організувати стажування-навчання, і таким чином намагаємося вирівняти цей попит», - пояснив Олександр Котуков.

«Ми зараз запроваджуємо дуальні форми навчання: теоретичну підготовку людина отримує у нашому центрі профтехосвіти, а  практичну – безпосередньо на підприємстві. При цьому служба зайнятості вплачує кожному безробітному допомогу на час цього навчання – 6 700 грн. Тобто людина може навчатися і жити коштом цих виплат, а роботодавець має можливість познайомитися з потенційним працівником, і, якщо він підходить, взяти на роботу», – зазначив директор Центру зайнятості.

На ярмарку також прокоментували, як набути другу, більш актуальну професію, скориставшись ваучером на освітні послуги. Ваучер – це документ, який дає змогу певним категоріям громадян здійснити оплату за навчання коштом служби зайнятості (до 26 840 грн).

«Ця послуга має великий попит серед осіб, які звертаються до Центру зайнятості. Програма набула чинності ще у 2013 році. Вона працює і постійно оновлюється перелік професій, спеціальностей, за якими можна отримати ваучер, за яким можна здійснити навчання. Якщо у 2013 році цей перелік складався із 6 професій, то наразі — уже 126 професій і спеціальностей. Серед недавно внесених у цей перелік — сапер»,розповіла Ольга Петренко,  начальниця відділу активних програм зайнятості Харківського обласного центру зайнятості.

За її інформацією, цією послугою у 2023 році на Харківщині скористалися понад 1200 людей.

«Мають великий попит такі спеціальності як психологія, медсестринство, фізична реабілітація. Також є робітничі професії, зазвичай, це — водії, електрозварники, кухарі», - додала Ольга Петренко.

За попередніми підрахунками, перший воєнний ярмарок вакансій відвідали понад тисячу людей.  Наступні ярмарки планують проводити у 2024 році.

Марія Купрієнко

Фото GX

Читайте також: