Теплі поради: як підготувати житло до холодів і на які витрати розраховувати

2538
До початку опалювального сезону, який традиційно стартує 15 жовтня, залишилося менше місяця.

До 6 жовтня усі регіони мають завершити підготовку до зими на 100%. Таке завдання поставив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов 22 вересня під час засідання Штабу з підготовки осінню-зимового періоду.

У Мінрозвитку громад радять і українцям подбати про тепло в своїх помешканнях. У відомстві розробили низку «теплих порад»: як підготувати квартири та будинки до зими, враховуючи особливості  нинішнього сезону в умовах війни.

Зокрема, щоб зменшити тепловтрати у приватному будинку, потрібно провести профілактику пластикових вікон, а також визначити одну кімнату для обігріву на випадок надзвичайних ситуацій. Також підготувати пічне опалення, якщо воно є в хаті, чи по можливості встановити твердопаливний котел. Запастися паливом - дровами, вугіллям, палетами. А ще об’єднатися з сусідами у придбати електрогенератор.

Мешканцям квартир також рекомендують підготувати житло до холодів: зменшити тепловитрати, ущільнивши вікна та двері, відсунути від батарей меблі, зібрати штори.  окремо рекомендують перевірити розетки, електроприлади на їх справність. А ще разом з сусідами утеплити під’їзди і домовитися, що робити на випадок надзвичайної ситуації.

 

"GX" підрахував, скільки коштуватиме підготовка житла до зими.

Враховуючи кон'юктуру цін на ринку елетрообігрівачів, їх зараз можна купити від 460 грн (портативний міні-обігрівач) до 5 600 грн (масляний обігрівач) і вище.

Рекомендований Мінрозвитку громад електрогенератор продають за цінами від 10 000 грн (бензиновий, малопротужний, до 1 250 Вт) до 40 000 грн (бензиновий, з максимальною потужністю 6 500 Вт) і дорожче. Однак за 26 000 грн можна придбати бензиновий генератор з максимальною потужністю 3 500Вт. 

На інтернет-майданчиках тонна вугілля в середньому коштує дорого — 11 000-12 000 грн.  Плюс доставка. Для обігріву одного приватного будинку площею 100 -150 квадратів потрібно купити щонайменше п'ять тонн вугілля на один опалювальний сезон. Виходить 55 000 -60 000 грн. 

Кубометр дров у Харкові можна знайти за 620 грн (рубані гілки), і за 1 500 грн (колотий дуб). Можна знайти непогані  дрова за ціною 1 2000-1 500 грн за куб. м. Знаючі люди кажуть, в середньому на опалення будинку площею 100 квадтрних метрів на одну зиму потрібно близько 10 "кубів" дубових дров. Тобто на опалення будинку в середньому потрібно 12 000 -15 000 тис. грн.

Нагадаємо, на 20 вересня 2022 року, за інформацією ХОВА, у Харківській області житловий фонд готовий до опалювального сезону на 89%, теплове господарство -  на 80,3%, об’єкти соціальної сфери — на 64%, водопровідно-каналізаційне господарство — на 81,9 %. Ситуація в деокупованих районах складна. Там створюють резервний запас палива для альтернативних джерел енергії, закупають обігрівачі для мешканців громад.

 Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що нинішній опалювальний сезон буде найскладнішим за всю історію Харкова. 

Галина Половик

Читайте також: