Ціни на продукти: що змінилося за рік, прогнози експертів

2629

Протягом року ціни підскочили практично на усі товари з продуктового кошика українця. Найбільше подорожчали цибуля, яйця, банани та огірки, - заявили у всеукраїнському сервісі доставки продуктів, проаналізувавши ціни на продукти харчування в українських супермаркетах, починаючи з жовтня 2021 року.

Серед причин зростання цін називають: значне подорожчання енергоносіїв, пального, яке майже повністю імпортується, та девальвацію гривні.

За інформацією Держслужби статистики, з початку року інфляція в Україні становила 19,5%. При цьому «продуктова» інфляція вища – 25%.

Зазначається, що через війну майже не щодня зростають ціни і на соціальні продукти, до яких відносяться яйця, "молочка", курятина, крупи, олія, цукор. 

 «Золоті» яйця, курятина, молоко

Більш як удвічі подорожчали яйця - на 109%. Якщо у жовтні 2021 року роздрібна ціна у середньому становила 35,5 грн за десяток, то зараз курячі яйця коштують 74,2 грн.

Зазначається, що «золотими» яйця стали у вересні-жовтні. Ще у квітні яйця коштували близько 29 грн і фіксувалися ціни на 30% нижчі за довоєнний період. А вже у вересні ціни виросли до 35 гривень. У жовтні побиті усі попередні рекорди.

У Міністерстві агарної політики та продовольства України пояснюють зростання ціни яєць фактором сезонності, бойовими діями та скороченням діяльності 4 птахофабрик сходу та півдня України, серед яких філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської області. На це вплинуло суттєве подорожчання газу, електроенергії, які використовують для обігріву виробничих приміщень (без певного температурного режиму кури не несуться).

А от ціни на курятину, у порівнянні з яйцями, виросли за рік не так стрімко - на 14%. Однак, попереджають експерти, найімовірніше, найближчим часом ситуація зміниться не на користь гаманців українців, враховуючи названі фактори.

Також значно зросли ціни на «молочку»: молоко в середньому подорожчало на 51%, вершкове масло - на 17%.

Ситуація з крупами непередбачувана

У той час, як ціна на борошно зросла майже вдвічі (на 91%), цукор впродовж року дорожчав і дешевів. У жовтні минулого року кілограм солодкого продукту купували за  30 грн/кг, у лютому 2022 - 20 грн/кг, у квітні - 23 грн/кг, сьогодні - майже 33 грн/кг (на 10% вище, ніж у минулому році). 

Гречка в ціні зросла на 32%. Найменше змінилася вартість олії – подорожчала на 2% у порівняні з минулим роком.

Овочі та фрукти 

Зростання цін через воєнний стан найбільше позначилося на овочах та фруктах, великий відсоток яких становить імпорт. В умовах закритого неба та заблокованих портів доставляли продукти лише фурами з ЄС, а не морським транспортом з Туреччини чи Єгипту, як раніше. Це також вплинуло на вартість товару.

Протягом року томати та огірки подорожчали вдвічі. Ціни на буряки зросли у середньому на 75%, а морква подорожчала на 48%. Рекорди побила цибуля. За рік ціна на ріпчасту підскочила аж на 221%: з 13 грн (у жовтні 2021) до 43 грн за кілограм. Найменше змінилася ціна на картоплю – подорожчала лише на 6%.

Серед фруктів, найбільше подорожчали банани - на 132%. Цитрусові також значно зросли у ціні: апельсини - на 72%, лимони - на 73%. Проте яблука впали у ціні - на 1%.

 «Тим часом військові експерти відзначають, що в найближчі місяці зберігається висока ймовірність подальших терористичних атак росії на об’єкти інфраструктури та виробничі потужності в містах України, що підриватиме логістику, підвищуватиме ризики бізнесу та розхитуватиме очікування. Тому не виключено, що вартість продуктів й надалі продовжуватиме зростати», - прогнозують у всеукраїнському сервісі.

Нагадаємо, роздрібні ціни на овочі, фрукти нового врожаю у Харкові, за перші 10 днів вересня дещо знизилися. 

 

Галина Половик

 

Читайте також: