Більшість харківських підприємців готові повернутися після релокації. За яких умов

2037

На Харківщині більше половини підприємців не покинули регіон і продовжують працювати. Однак практично на половину від довоєнного рівня скоротили свою діяльність. А кожне четверте підприємство зупинилося.

Такими є результати нещодавнього опитування близько сотні підприємців Харківщини, які входять до Асоціації приватних роботодавців (АПР). Їх озвучив президент АПР Олександр Чумак під час онлайн-конференції «Схід України -пріоритети бізнесу задля відновлення».

За його словами, дане опитування не є репрезентативним, але воно «відображає основні тенденції, що відбуваються в макро- та малому бізнесі на Харківщині».

Більше половини опитаних бізнесменів (майже 58%) сказали, що залишилися і продовжують працювати на Харківщині, 14% - ще не визначилися з переїздом, а 12% - провели релокацію повністю або частково.

При цьому 47,5% харківських бізнесменів сказали, що вони суттєво (більш як на 50% до довоєнного розміру) скоротили свою діяльність, 16% - частково, а понад 26% повністю зупинилися на кінець вересня.

На запитання про стан виробничих потужностей 56% опитаних роботодавців запевнили, що на кінець літа їхні активи знаходилися на підконтрольній Україні території, більше 20% - зруйновано (повністю або частково), близько 2% перебувало на окупованих землях, понад 20% - не мали таких потужностей.

Із тих підприємців, що виїхали з початку війни із регіону, 67% запевнили, що будуть повертатися, понад 20% також планують повернуться, але за певних умов. І лише 12% вирішили розвивати свій бізнес в іншому місці.

«Я думаю, що це некритично: якщо бізнесу запропонувати інструменти та підтримку, вони можуть переглянути цю відповідь і вирішити повернутися», - вважає Олександр Чумак.

За його словами, серед основних умов, за яких бізнес повернеться – це, насамперед, припинення обстрілів, а також безпека, яку за технічних можливостей може забезпечити влада на місцях: світло, газ, опалення, вивезення сміття, розбір завалів тощо.

Основними проблемами на даний момент бізнес у Харкові вважає відтік персоналу за кордон, зниження купівельної спроможності населення та втрату активів на окупованих територіях.

Серед іншого, що гальмує розвиток бізнесу, підприємці назвали недоступність кредитів. Харківським бізнесменам отримати позику в банку практично нереально, оскільки регіон знаходяться у так званій "червоній зоні" - майно, яке йде гарантією за кредитом, може бути зруйноване.

Щоб позбутися такої дискримінації, харківські підприємці наполягають на запровадженні «інструментів страхування ризиків, які має бізнес». А це виключно прерогатива влади - і центральної, і на місцях.

 

Галина Половик